بررسی عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در تولید سویا در استان گلستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 کارشناس ارشد بهینه سازی انرژی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، منطقه گلستان

چکیده

به منظور بررسی برخی از عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در عملیات مختلف زراعی در تولید سویا در استان گلستان، تعداد 140 مزرعه از 10 شهرستان مختلف به صورت نمونه‌برداری سیستماتیک-تصادفی انتخاب شدند. فصل کشت، محصول قبلی، شهرستان، قدرت تراکتور، عملکرد دانه و مساحت زمین از عوامل مورد بررسی در مصرف سوخت به شمار آمدند. براساس یافته های تحقیق کشت سویا در فصل تابستان از مصرف سوخت کمتری برخوردار بود. همچنین کشت سویا پس از محصول سیب‌زمینی نیز از کمترین مصرف سوخت برخوردار بود که یکی از دلایل آن عدم خاک‌ورزی سنتی و کاهش تعداد دفعات دیسک‌زنی نسبت به سایر محصولات زراعی بود. استفاده از تراکتورهایی با قدرت بیشتر با کاهش زمان انجام عملیات زراعی مانند آماده سازی زمین و همچنین کاهش تعداد دفعات انجام آن نقش مؤثری در مصرف سوخت دارد. همچنین شهرستان‌های کردکوی و بندرگز نسبت به شهرستان‌های گرگان، گالیکش و مینودشت 39 درصد کمتر از سوخت‌های فسیلی استفاده کردند. عملکرد دانه نیز از رابطه مثبت و معنی‌داری با سوخت برداشت و مجموع کلیه عملیات و رابطه منفی و معنی‌داری با سوخت حفاظت برخوردار بود. همچنین با افزایش سطح زمین‌های تحت کشت سویا مصرف سوخت در عملیات آماده‌سازی زمین و حفاظت گیاهی کاهش یافت ولی در عملیات برداشت و مجموع کلیه عملیات افزایش نشان داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of factors affecting the fuel consumption of soybean production in the Golestan province.

چکیده [English]

In order to examine some of the factors affecting fuel consumption in the various agricultural operations in soybean production in Golestan province were selected 140 fields from 10 cities in the manner of systematic- random sampling. Growing season, the previous crop, the city, the power of the tractor, grain yield and the field area were considered as the factors affecting fuel consumption. Based on the results, summer soybean production had less fuel consumption than spring soybean production. Also, soybean production after potato cultivation had the least fuel consumption. One of the reasons were the lack of traditional tillage and reducing the number of disking times than other crops. Using of the tractors with more power by reducing the time for agricultural operations such as land preparation and also by decreasing in number passing of equipment can reduce the fuel consumption. Also, Kordkouy and Bandar-e-gas cities used 39 percent fossil fuel consumption lower than Gorgan, Galikesh and Minoodasht cities. The soybean grain yield had a positive significant relationship with fuel consumption for soybean harvesting and total fuel consumption. Also it had negative significant relationship with land preparation and crop protection in soybean production. By increasing the soybean field areas, fuel consumption in land preparation and crop protection were decreased and it increased in harvesting and total cultural operations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • cultural operations
  • fossil fuel
  • Golestan Province
  • soybean
  • the power of tractors
Alimagham, M., Soltani, A., and Zeinali, A. 2013. Evaluation of fuel and energy use and their environmental impacts in soybean production at Gorgan. M.Sc. thesis. Gorgan University of Agric. Sci. Nat. Res., 196p.
2. Alluvione, F., Moretti, B., Sacco, D., and Grignani C. 2011. EUE (energy use efficiency) of cropping systems for a sustainable agriculture. Energy., 36(7): 4468-81.
3. Ghorbani, R., Mondani, F., Amirmoradi, S., Feizi, H., Khorramdel, S., and Teimouri, M. 2011. A case study of energy use and economic analysis of irrigated and dryland wheat production systems. Appl. Energy., 88: 283 - 288.
4. Jokiniem, T., Mikkola, H., Rossner, H., Talgre, L., Lauringson, E., Hovi, M., and Ahokas, J. 2012. Energy savings in plant production. Agron. Res. Bio. En., 1: 85-96.
5. Kitani, O. 1999. Energy and Biomass Engineering. In: CIGR Handbook of Agricultural Engineering, Vol. V. ASAE publication, St Joseph, MI.
6. Michos, C., Mamolos, A., Menexes, G., Tsatsarelis, A., Tsirakogloud, V., and Kalburtji, A. 2012. Energy inputs, outputs and greenhouse gas emissions in organic, integrated and conventional peach orchards. Ecol. Indic., 13: 22–28.
7. Ministry of Energy (Iran). 2010. Energy balance sheet. 541p. (In Persian)
8. Mohammadi, A., Rafiee, S., Jafari, A., Keyhani, A., Mousavi-Avval, S.H., and Nonhebel, S. 2014. Energy use efficiency and greenhouse gas emissions of farming systems in north Iran. Renew Sust. Energy. Rev., 30: 724– 733.
9. Mousavi-Avval, SH., Rafiee, S., Jafari, A., and Mohammadi, A. 2011. Optimization of energy consumption for soybean production using Data Envelopment Analysis (DEA) approach. Appl. Energy, 88(11): 3765-72.
10. Nielsen, V., and Luoma, T. 2000. Energy consumption: overview of data foundation and extract of results. Agricultural Economics Research Institute (LEI). The Hague., 1: 51–69.
11. Rajaeifar, M.A., Ghobadian, B., Safa, M., and Heidari, M.D. 2014. Energy life-cycle assessment and CO2 emissions analysis of soybean-based biodiesel: a case study. J Clean Prod., 66: 233-241.
12. Ramedani, Z., Rafiee, S., and Heidari, M.D. 2011. An investigation on energy consumption and sensitivity analysis of soybean production farms. Energy, 36: 6340-4.
13. Roozbeh, M., Almasi, M., and Hemmati, A. 2002. Evaluation, and comparison of energy requirements in different tillage methods for corn production. J. Agri. Sci. Nat. Res., 9: 117-128.
14. Safa, M., Samarasinghe, S., and Mohssen, M. 2010. Determination of fuel consumption and indirect factors affecting it in wheat production in Canterbury, New Zealand. Energy. 35: 400-405
15. Safa, M., and Tabatabaeerfar, A. 2008. Fuel consumption in wheat production in irrigated and dry land farming. World J. Agr. Sci., 4(1): 86–90.
16. Safa, M., and Samarasinghe, S. 2012. CO2 emissions from farm inputs “case study of wheat production in Canterbury, New Zealand. Environ. Pollut., 171: 126-132.
17. Soltani, A., Maleki, M.H.M, and Zeinali, E. 2014. Optimal crop management can reduce energy use and greenhouse gases emissions in rainfed canola production. Int J Plant Prod. 8(4): 587-604.
18. Soltani, A., Rajabi, M.H., Zeinali, E., and Soltani, E. 2013. Energy inputs and greenhouse gases emissions in wheat production in Gorgan, Iran. Energy, 50: 54-61.
19. Zangeneh, M., Omid, M., and Akram, A. 2010. A comparative study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy. 35: 2927-33.