%0 Journal Article %T بررسی روغن، پروتئین و عملکرد دانه ارقام کلزا در تاریخ کاشت¬های مختلف در منطقه یاسوج %J مجله تولید گیاهان زراعی %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2008-739X %D 2012 %\ 07/01/2012 %V 4 %N 2 %P 207-222 %! بررسی روغن، پروتئین و عملکرد دانه ارقام کلزا در تاریخ کاشت¬های مختلف در منطقه یاسوج %R %X تعیین واکنش ارقام مختلف گیاهان زراعی به متغیرهای محیطی از کاشت تا برداشت یکی از پایه‌های اساسی برنامه‌ریزی کشاورزی به‌منظور دستیابی به حداکثر عملکرد و کیفیت مطلوب است. تغییر تاریخ کاشت از طریق تاثیر بر طول دوره رشد رویشی و زایشی و توازن بین آن­ها، بر عملکرد و کیفیت محصول تاثیر گذار خواهد بود. به‌منظور بررسی واکنش 4 رقم کلزای پاییزه به تاریخ کاشت‌های مختلف، آ‌زمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان بویراحمد به اجرا در آمد. عامل اول شامل تاریخ کاشت در چهار سطح به فاصله 10 روز از 21 شهریور ماه و عامل دوم شامل چهار رقم کلزای پاییزه (زرفام، اکاپی، الایت و SLM-046) بود. نتایج نشان داد که واکنش ارقام به تاریخ­های مختلف کاشت در صفات تعداد خورجین در بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی‌دار بود. بیشترین تعداد خورجین در بوته (91)، عملکرد دانه (5231 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (2227 کیلوگرم در هکتار) به رقم الایت در کاشت زودتر (21 شهریور) و کمترین آنها به رقم SLM-046 با 40 روز تاخیر در کاشت (20 مهر) تعلق داشت. با تاخیر در کاشت درصد روغن کاهش و درصد پروتئین دانه افزایش یافت. در بین ارقام، تاخیر در کاشت کمترین کاهش عملکرد  دانه و روغن را در رقم زرفام ایجاد کرد. %U https://ejcp.gau.ac.ir/article_140_3aef2c7c063163562ef32f3ad2c30183.pdf