TY - JOUR ID - 1747 TI - نحوه‌ی تغییر محتوای کربوهیدرات، پروتئین کل و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت تحت تاثیر اسید‌سالیسیلیک طی مرگ برنامه‌ریزی شده‌ی سلولی در دو رقم گندم JO - مجله تولید گیاهان زراعی JA - EJCP LA - fa SN - 2008-739X AU - جهانبخش, سدابه AU - حمیدزاده مقدم, شیوا AU - عبادی, علی AD - استادیار AD - دانشجو کارشناسی ارشد AD - دانشیار Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 7 IS - 2 SP - 97 EP - 112 KW - اسید‌سالیسیلیک KW - سوپراکسیددیسموتاز KW - کاتالاز KW - مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی DO - N2 - گندم یکی از محصولات زراعی مهم در سطح جهانی بوده که همواره تحت تاثیر تنش‌های زیستی و غیرزیستی قرار می‌گیرد. مرگ برنامه‌ریزی شده‌ی سلولی از جمله روش‌های مقابله با تنش‌های مختلف می‌باشد که تحت عوامل مختلفی تحریک می‌گردد. با توجه به اینکه اسید‌سالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنش‌های مختلف دخالت دارد، به‌منظور بررسی نحوه‌ی تاثیر اسید‌سالیسیلیک در مرگ برنامه‌ریزی شده‌ی سلولی، اثرات تیمار خارجی اسید‌سالیسیلیک بر گیاهچه‌های دو رقم گندم فلات و چمران بررسی گردید تا سیستم‌های دخیل در انتقال پیام دفاعی این گیاه طی مرگ برنامه‌ریزی شده از جنبه بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم چمران و فلات، تیمار با هورمون اسیدسالیسیلیک در غلظت‌های 0، 5/2، 5، 10 میلی‌مولار و نمونه‌برداری 8 و 12 ساعت بعد از تیمار بود. نتایج این بررسی نشان داد که تحت تیمار اسیدسالیسیلیک میزان فعالیت کاتالاز و پلی‌فنل‌اکسیداز با افزایش غلظت اسید-سالیسیلیک کاهش و برعکس میزان پروتئین کل، کربوهیدرات، فعالیت پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز افزایش می‌یابد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد، با توجه به اینکه این متابولیت‌ها در مرگ برنامه‌ریزی شده‌ی سلولی دخالت دارند، تیمار اسید‌سالیسیلیک می‌تواند از طریق دخالت در فعالیت آنزیم‌های آنتی-اکسیدانت و سطوح پروتئین‌ها در تنظیم مرگ برنامه‌ریزی شده‌ی سلولی دخالت داشته باشد. UR - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1747.html L1 - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1747_3ce94a941d998b4bba46cf685eeccac8.pdf ER -