TY - JOUR ID - 1130 TI - اثرات عوامل محیطی بر جوانه زنی و سبز شدن چاودار زراعی به عنوان گیاه خودرو در مزراع گندم JO - مجله تولید گیاهان زراعی JA - EJCP LA - fa SN - 2008-739X Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 5 IS - 4 SP - 121 EP - 134 KW - تنش شوری KW - تنش خشکی KW - جوانه زنی KW - دما KW - عمق کاشت .pH DO - N2 - این تحقیق به منظور مطالعه اثرات تنش خشکی، تنش شوری، دما و سبز شدن چاودار زراعی در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام 25 درجه سانتی گراد و دمای پایه و سقف برای -34/ شد. دمای مطلوب برای جوانه زنی این گیاه 51 3 و 40 درجه سانتی گراد برآورد شد. جوانه زنی این گیاه به تنش / جوانه زنی این گیاه به ترتیب 28 خشکی و شوری مقاوم بود. تنش شوری تا 257 میلی مولار تاثیر چندانی بر جوانه زنی چاودار نداشت اما با افزایش شوری جوانه زنی کاهش یافت. مقدار شوری و پتانسیل خشکی برای کاهش 50 درصدی مطلوب برای جوانه زنی pH . 17 - بار بود / حداکثر جوانه زنی این گیاه به ترتیب 456 میلی مولار و 9 ( pH=7- قلیایی ( 9 pH چاودار بین 4 و 6 بود. جوانه زنی در این محدوده بالاتر از 60 درصد بود و در کاهش یافت. حداکثر جوانه زنی بذرهای این گیاه در عمق 2 سانتی متر مشاهده شد. درصد سبز شدن در عمق 2 سانتی متری ( 70 درصد) بیشتر از سطح خاک ( 63 درصد) بود. همچنین با افزایش عمق کاشت درصد سبز شدن کاهش یافت و در عمق 8 سانتی متری هیچ بذری سبز نشد. نظر به اینکه بذرهای چاودار قادر به جوانه زنی در طیف وسیعی از شرایط محیطی می باشند، جای تعجب نیست که این گیاه یک علف هرز مهاجم و جدی در مزارع گندم گردد. UR - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1130.html L1 - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1130_a60b404ca8fa7131a2cbc67c05c5a5cc.pdf ER -