TY - JOUR ID - 1032 TI - اثرات طول دوره غرقابی و دما بر خصوصیات رویشی و فعالیت آنزیم‎های گلیکولیتیک- تخمیری در گیاهچه پنبه (Gossypium hirsutum L.) JO - مجله تولید گیاهان زراعی JA - EJCP LA - fa SN - 2008-739X Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 5 IS - 3 SP - 145 EP - 156 KW - آنزیم‎های گلیکولیتیک- تخمیری KW - پنبه KW - خصوصیات رویشی KW - دما KW - غرقابی DO - N2 - تنش غرقابی یکی از مشکلات کشت پنبه در مناطق پرباران می‌باشد که در مراحل اولیه تأثیر نامطلوبی بر رشد گیاه می‌گذارد. به‌طوری‌که با وقوع بارندگی در اوایل تا اواسط فصل بهار در مزارع بدون زه‌کش مناسب، حالت غرقابی ایجاد می‌گردد. همچنین با وقوع بارش دمای خاک و محیط نیز کاهش می‌یابد. به‌منظور بررسی اثرات طول دوره غرقابی و دما بر خصوصیات رویشی و فعالیت آنزیم‌های گلیکولیتیک- تخمیری در پنبه، آزمایشی در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل طول دوره غرقابی (0، 24، 48 و 96 ساعت) و دما (16، 20 و 25 درجه سانتی‌گراد) بودند. نتایج نشان داد که سطح برگ، ارتفاع و وزن خشک بوته، کلروفیل و نسبت فلورسانس متغیر به فلورسانس حداکثر با افزایش طول دوره غرقابی از 0 به 96 ساعت و کاهش دما از 25 به 16 درجه‌ سانتی‌گراد کاهش یافتند؛ گرچه اثر متقابل طول دوره غرقابی و دما تنها بر سطح برگ، ارتفاع و وزن خشک بوته معنی‌دار بود. نتایج نشان داد که آنزیم‌های الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز تحت‌تأثیر طول دوره غرقابی و دما قرار گرفتند؛ اما اثر متقابل طول دوره غرقابی و دما تنها بر فعالیت آنزیم فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز معنی‌دار بود. بنابراین می‌توان نتیجه‌گیری نمود که در شرایط غرقابی، با کاهش دما رشد پنبه نیز کاهش می‌یابد. همچنین با توجه به این‌که فعالیت آنزیم‌های الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز در شرایط غرقابی روند افزایشی را نشان می‌دهند می‌توانیم از این دو آنزیم به‌عنوان مارکر و نشانگر مناسب برای تعیین ارقام و ژنوتیپ‌های مقاوم به غرقابی استفاده نمود. UR - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1032.html L1 - https://ejcp.gau.ac.ir/article_1032_5b7c83f49846bb17622f83f49681bcdc.pdf ER -