@article { author = {N., M. and Z., E. and S., A. and S., E. and k., B.}, title = {Quantify wheat germination rate response to temperature and water potential}, journal = {Journal of Crop Production}, volume = {6}, number = {4}, pages = {117-135}, year = {2014}, publisher = {Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources}, issn = {2008-739X}, eissn = {2008-7403}, doi = {}, abstract = {It is very important to find the best model to quantify seed germination rate on the response of temperature which it can be used in determination of cardinal temperatures. This study was conducted to evaluation nonlinear regressions models for description wheat (cv. Morvarid) germination rate response to temperatures and water potentials. Therefore, seeds germination rate were evaluated in temperatures of 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 37 oC and water potentials of 0, -0.2, -0.4, -0.6 and -0.8 MPa. Four functions (Dent-like, Segmented, Beta (original) and Beta (Modified)) were evaluated to describe germination rate on the response to temperature and water potentials. The results indicated that the best model was Dent-like. The base, the lower and the upper and the ceiling temperatures were 1.5, 23.8, 33.0 and 41.0 oC in the optimum conditions of water potential. Cardinal temperatures had no significantly change under different water potentials, except for base temperature. Biological time for germination ranged from 34 to 51 h in different water potentials. Biological time increased about 20 h by decreasing 1 MPa. Estimated parameters and the relations can be used to prediction time to germination or emergence in wheat under wide environmental conditions from normal to drought stress.}, keywords = {Wheat,Nonlinear regression models,Temperature,water potential,germination}, title_fa = {کمی سازی واکنش جوانه زنی گندم در واکنش به دما و پتانسیل آب}, abstract_fa = {برای کمی سازی واکنش سرعت جوانه ‌زنی به دما در تعیین دماهای کاردینال انتخاب مدل مناسب بسیار مهم است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی مدل‌های رگرسیونی غیر‌خطی برای توصیف سرعت جوانه‌زنی گندم (رقم مروارید) به دما و پتانسیل آب صورت گرفت. بدین منظور سرعت جوانه‌زنی بذور در دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 37 درجه سانتی‌گراد و پتانسیل‌های رطوبتی صفر، 2/0-، 4/0- ، 6/0- و 8/0- مگاپاسکال اندازه‌گیری شد. برای توصیف سرعت جوانه‌زنی در مقابل دما و پتانسیل آب مدل‌های دندان‌مانند، دوتکه‌ای، بتا (اصلی)، بتا (تغییریافته) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد مدل دندان‌مانند نسبت به مدل‌های دیگر واکنش سرعت جوانه‌زنی به دما و پتانسیل آب را بهتر توصیف می کند. دمای پایه، دمای مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و دمای سقف برای جوانه‌زنی گندم در شرایط عدم تنش به ترتیب 5/1، 8/23، 0/33 و 0/41 درجه سانتی‌گراد بدست آمدند. به‌جز دمای پایه برای جوانه‌زنی، سایر دماهای کاردینال تحت تأثیر پتانسیل آب تغییر معنی‌داری نداشتند. ساعت بیولوژیک برای جوانه‌زنی نیز در پتانسیل‌های مختلف آب بین حدود 34 تا 51 ساعت بود. ساعت بیولوژیک به‌ازای هر واحد افزایش پتانسیل آب (مگاپاسکال) حدود 20 ساعت کاهش یافت. از این پارامترها و روابط به‌دست آمده می‌توان برای پیش‌بینی زمان تا جوانه‌زنی و یا سبزشدن گندم در شرایط نرمال و دامنه‌وسیعی از تنش خشکی استفاده نمود.}, keywords_fa = {پتانسیل آب,جوانه زنی,دما,گندم,مدل های رگرسیونی غیرخطی}, url = {https://ejcp.gau.ac.ir/article_1518.html}, eprint = {https://ejcp.gau.ac.ir/article_1518_2fabf74d5859ea5f7f1017e02754cb8c.pdf} }